RESEPI ONTOK

by - August 04, 2016

RESEPI ONTOK

ontok, resepi cucur tanpa telur, makanan orang banjar, cekodok tepung


Assalammualaikum Dunia.... Setelah lame tak bersiaran, akhirnya mai jugek mood nak hapdate blog..  Ni semua gara-gara banyak sangat makan ketupat mase raya ritu... Mood pun kelaut china selatan turut same meraikan Hari Raya...hihihi...


Harini hakak chef (hamvoiii lepas raya terus up diri jadik chef giteww... hahaha) nak share resepi baru yang hakak chef dapat dari ex housemate mase belajo dulu kala... punyelah lame mintak resepi baru ni dapat...tu pun selepas hampir 5tahun kejadian ontok tu>>>> (KISAH ONTOK)

Ontok?... hah korang pernah dengo tak sejenis makanan yang bernama ontok?.. Menurut kate ex housemate hakak chef ni ontok ni berasal dari bahasa Banjar... Setelah ditry buat, dengan campuran bahan-bahannya, dapat disimpulkan disini Ontok ni kemungkinan berasal daripada perkataan MONTOK... tau tak sebab ape?.. sebabnya bila nak digoreng tu , cekut masuk dalam kuali automatik dia jadi bulat bulat, gebu gebas, dan lembut giteww...Ececeh memandai je hakak chef menukar nama dan maksudnye... hehehe...Rupanya pun lebih kurang cekodok manis... Ni bahan-bahannya hokay.. :) 


BAHAN-BAHAN ONTOK

3 Senduk tepung gandum
1 paket mauripan
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA MEMBUAT ONTOK

ontok, resepi cucur tanpa telur, makanan orang banjar, cekodok tepung
rupa adunan ontok yang hampir mengembang

1. Campurkan tepung gandum, mauripan, garam, gula dan air ke dalam mangkuk kemudian gaulkan sehingga sebati... (adunan jangan terlalu cair dan terlalu pekat, agak-agak macam nak buat cekodok je)
2. Tutup dan biarkan sehingga adunan naik (macam pic atas)... (lebih kurang satu jam)
3. Panaskan minyak, dan gorengkan sehingga kecoklatan... (macam goreng cekodok)
4. Angkat dan toskan..
5. Siap dan sedia dihidangkan bersama sambal tumis @ sos... (tapi makan gitu je pun dh sedap)

SELAMAT MENCUBA.. :)

Wassalam

You May Also Like

1 Luahan Hearty

Categories

resepi (75) giveaway (74) kisah aku (72) review (66) info (64) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)