HOMEMADE DALGONA COFFEE

March 19, 2020

Assalammualaikum Dunia... Day 2, perintah kawalan pergerakan oleh PM... biasalah kan bila kat rumah, anak pulak dekat Maktok dia, takde benda sangat nak buat, maka mulut ni ada je yang nak diisi... hahahaha.. Scroll FB nampak ada yang share resipi dalgona coffee... baca resipi nak buat dalgona coffee ni mudah je dan bahan semua dah ada dekat rumah so kite proceed untuk jadikan santapan minum petang....

HOMEMADE DALGONA COFFEE


homemade dalgano coffee, dalgano coffee viral, korena traditonal candy
homemade dalgano coffee by masturadin

Dalgona coffee juga dikenali sebagai whipped coffee (korean traditional candy) yang kini menjadi viral dan trending di media sosial... Bahan-bahan yang digunakan pun sangat mudah nak dapat dan memang ada kat rumah pun... Yang MD guna ni resipi Dalgona Coffee yang dikongsi daripada Shariffah Sarrah...


BAHAN-BAHAN HOMEMADE DALGONA COFFEE :-

3 sudu kecil Serbuk kopi/Nescafe
Susu segar secukupnya
4 sudu kecil Gula
4 sudu kecil Air panas
Ais (pilihan)


CARA-CARA MEMBUAT HOMEMADE DALGONA COFFEE 

Cara: (A)


homemade dalgano coffee, dalgano coffee viral, korena traditonal candy
Whisk sampai likat dan pekat dan makesure gula hancur yer... kite guna garfu je tak berapa hancur gulanya...hohohoh

Ambil bekas dan campurkan 3 sudu kecil serbuk kopi, 4 sudu kecil gula , 4 sudu kecil air panas dan pukul dengan whisk utensil/mixer sehingga pekat dan likat.


Cara : (B)


homemade dalgano coffee, dalgano coffee viral, korena traditonal candy
susu segar hl + ais sebelum diletakkan dalgano coffee

Ambil gelas yang comey comey sikit kemudian masukkan ais, kalau taknak ais terus masukkan susu segar... Kemudian tuang (A) atas susu tu... Dah siap! Selamat mencuba semua...

๐Ÿ˜
๐Ÿ˜Š





** Tips kurang manis : Pakai gelas besar biar susu lebih nanti rasa sebati.

** Resipi sukatan diubah sedikit dari original untuk rasa yang lebih sedap!  resipi ni dari korean, bukan dari artis.. terima kasih 





Sumber :

Facebook Shariffah Sarrah



Wassalam

You Might Also Like

0 Luahan Hearty

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);