PERCUBAAN MEMBUAT HOMEMADE BOBA YANG VIRAL

November 05, 2019

Assalammualaikum Dunia... Sejenis manusia yang suka cuba makanan viral dan pantang ada makanan viral tentu teringin nak cuba buat sendiri... Sekarang ni tengah musim sana sini bercerita mengenai boba... The Alley, Xi Fu Tang, Daboba, Tealive antara boba yang sedang hangat diperkatakan oleh netizen.. MD pun taknak ketinggalan juga untuk cuba buat boba hasil airtangan sendiri... agak-agak menjadi tak?..hahahahaha

homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral


Dengan semangat membara balik kerja terus ajak Pak Faiq beli bahan-bahan untuk homemade boba... Balik rumah singsing lengan pi dapur dan bermulalah proses membuat homemade boba... hehehehe... MD buat boba ni ikut resipi Puan Shahanum... Ambil resipi daripada instagram beliau...senang nau bahan-bahannya.. 4 bahan je yang digunakan...

Bahan-bahan homemade boba dan cara membuatnya

homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral


1. 1 gelas tepung ubi
2. 1 gelas air atau lebih (bergantung pada keadaan boba)
3. 3 sudu besar brown sugar (kalau nak manis lagi boleh tambah sendiri)
4. 1 sudu serbuk koko (pengganti pewarna hitam)


homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral

- Masakkan air, brown sugar dan serbuk koko sehingga mendidih.. Perlahankan api then masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit... 

homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral

- Kacau sehingga menjadi adunan.. Matikan api...



- Potong panjang-panjang macam pic kat atas then potong lagi sehingga menjadi potongan kecil... 

homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral

- Bentukkan sfera adunan yang dipotong kecil tadi...  Part ni mood MD dah kelaut sebab dah tengah malam so buat bentuk sendiri je..ada yang bulat-bulat ada empat segi ada tu yang tak berbentuk..hahahaha... Dah siap bentukkan semua tapiskan dahulu untuk buang tepung yang berlebihan...


- Didihkan air secukupnya untuk memasak boba... 




- masakkan selama 15minit atau sehingga boba masak... (nak tau boba dah masak warnanya menjadi 
berkilat atau pun bila kunyah tu takde rasa keras tepung)... masa ni jangan cuak kalau nampak boba tu melekat satu dengan lain... dah rendam dengan ais, boba akan berpisah jua...huhuhuhu...


homemade boba, resipi homemade boba, cara buat boba dirumah, boba viral

- Tadaaaa... nilah hasilnya...ada besar ada kecil ada bulat.... ada hancur...hahahaha... Pak Faiq cakap hat besar-besar tu macam gajah... hahahahaha... 

- Step seterusnya masakkan boba dalam air gula... Masakkan 1 gelas brown sugar bersama 2 gelas air sehingga larut... kemudian masukkan boba yang sudah direbus tadi dan masakkan sehingga gula menjadi likat dan bertali....

- Setelah siap bolehlah dicampurkan dalam air minuman kegemaran korang....


Selamat mencuba!


Wassalam

You Might Also Like

0 Luahan Hearty

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);