MUDAH RUPANYA BUAT TAUHU BEGEDIL VIRAL NI

November 14, 2018

Assalammualaikum Dunia... Masa orang ramai tengah kecoh tentang Tauhu begedil Viral ni MD buat tak tau je... tak minat pun nak try Tauhu Begedil Viral... Nak rasa apantah lagi...senang kata memang jual mahal r..hihihi... Bukan ape, sebabnya kite memang tak minat dengan tauhu...huhuhu... Cuma baru-baru ni bile officemate cerita pasal kesedapan dan keenakan Tauhu Begedil Viral ni dan kebetulan pulak skroll Facebook keluar resipi Tauhu Begedil Viral, tengok-tengok bahan-bahannya mudah je so dengan semangat waja almaklumlah dah lama tak asah bakat kan, kite try buat sendiri je Tauhu Begedil Viral ni... hehehehe...


MUDAH RUPANYA BUAT TAUHU BEGEDIL VIRAL NI


resipi tauhu begedil viral, tauhu begedil viral, cara buat tauhu begedil viral


Masa buat ni dalam hati terdetik ala senang je rupenye nak membuat ni...cume leceh part nak masukkan inti dalam tauhu tu je... Petang tu rebus kentang... Pukul 10 lebih malam baru siap...Bukan sebab susah tapi sebab ade anakkan so banyak stop...hehehehe... #alasankeapeni?...hahahaha... 

Dah siap, kite simpan dalam fridge dulu..Esok pepaginya baru goreng... kakak MD siap cakap boleh repeat buat lagi lepasni... yang kurangnya sebab tak letak daun sup je...lupe beli...hihihhii... Meh MD share resepi asal yang amik kat Facebook...


RESIPI TAUHU BEGEDIL VIRAL


BAHAN-BAHANNYA : 

1. Dua bungkus ayam/daging cincang Ayamas
2. 5 biji kentang direbus
3. Bawang merah
4. Daun sup
5. Bawang goreng
6. Telur
7. Garam

resipi tauhu begedil viral, tauhu begedil viral, cara buat tauhu begedil viral

CARA-CARANYA:
1. Rebus kentang sampai empuk kemudian terus lenyekkan (kalau tengah tak ada mood bagus melenyek, lumat! πŸ˜πŸ˜πŸ˜)
2. Panaskan minyak, masukkan ayam/daging cincang. Goreng sampai airnya kering dan sedikit garing, 
3. kemudian masukkan bawang merah yang dipotong dadu, setengah cawan daun sup juga setengah cawan bawang goreng. Masukkan gula, garam, perasa kalau makan (kalau saya suka letak lada sulah dan minyak bijan sikit sebab aromanya best πŸ‘boleh olah ikut selera ya)
4. Gaul sebati. Selesai satu bab.
5. Hiris tauhu goreng bentuk X kemudian masukkan inti. 
6. Dah siap, panaskan minyak kemudian celur tauhu dalam telur lalu goreng. Waktu nak hidang tu tabur lah daun bawang dan bawang goreng.
7. Untuk sambal kicap, goreng bawang putih, bawang merah, cili padi, cabai hidup. Dah nampak garing, angkat kemudian kisar dengan kacang, kicap, gula, garam, dan paling penting jangan tinggal belacan!

Resepi sangat mudah cuma perlukan ketekunan nak sediakan. 

Selamat mencuba!

kredit : 
Syahidatul Munirah to




Wassalam


You Might Also Like

1 Luahan Hearty

  1. Hari tu dah buat bahan sekali cari tauhu pula takde kat kedai.. Jadi je la Begedil biasa jadinya. .

    ReplyDelete

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);