KOKTAIL BUAH PENYEJUK TEKAK DI HARI PERTAMA BERBUKA PUASA

by - May 30, 2017

KOKTAIL BUAH PENYEJUK TEKAK DI HARI PERTAMA BERBUKA PUASA

Assalammualaikum Dunia... Alhamdulillah, tahun ni tahun pertama MD berpuasa sebagai seorang isteri dan tentulah first day puasa dan berbuka dekat rumah family in law...hehehehe... Petang tu masa tengah beli barang dapur dekat NSK, MD request dekat PakHencik suami nak koktail buah... Dia pun ok dan cakap nanti dia yang buatkan... Terasa-rasa kesejukan koktail buah melalui kerongkong bila dimakan masa hari panas... Hover ngat tau perempuan ni...hahahaha


koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco

Tada, hasil koktail buah yang PakHencik Suami bancuhkan untuk santapan berbuka kitorang sekeluarga... hehehe... Serius sedap sebab dia ade buh ais krim soda sekali... biasa yang MD pernah rasa takde buh ais krim soda... kire ni first time rase yang ade ais krim soda.. so macam jakun sikit...hihihi...  Cara nak bancuh pun mudah sangat, campur je semua bahan kecuali ais dengan susu cair... dah nak minum baru boleh bubuh ais dengan susu cair... kalau tak tak sedap.. PakHencik suamilah yang cakap... kalau MD belasah je semua...hihihi


BAHAN-BAHAN KOKTAIL BUAH

Image result for koktail buah, koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco
sumber google
1. Buah-buahan dalam tin dan susu cair

Image result for kelapa laut dalam tin, koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco
sumber google
2. Kelapa laut dalam tin

Image result for sumi jelly, koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco
sumber google
3. Sumi

Image result for nata de coco, koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco
sumber google
4. Nata de coco flavor laici

Image result for laici tin, koktail buah, koktail buah mudah, juadah berbuka puasa, menu iftar, laici tin, buah-buahan tin,  kelapa laut tin, nata de coco
sumber google
5. Laici dalam tin

Related image
sumber google
6. Ais krim soda

Image result for ais kiub
sumber google
7. Ais

Image result for mangkuk kaca besar
sumber google
8. Mangkuk besar

CARA MUDAH BANCUH KOKTAIL BUAH

1. Campurkan buah-buahan dalam tin, kelapa laut dalam tin, sumi, nata de coco, laici dalam tin dan ais krim soda ke dalam mangkuk besar.. (** air buah, kelapa laut, nata de coco dan laici tu ambil sekali, tapi if rasa termanis sangat, air tu ambil separuh-separuh je)
2. Bila dah dekat waktu berbuka puasa, masukkan ais
3. Sebelum dihidang boleh tuangkan susu cair dan kacaukan sehingga rata
4. Cedokkan ke dalam cawan dan sedia untuk dihidang. SIAP.

SELAMAT MENCUBA 

Wassalam




You May Also Like

5 Luahan Hearty

  1. nak tnya buah dalam tin tu buah je ke ambil ?? air buah tu x payah ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambil separuh je airnya Unnie.. kalau nak manis boleh buh semua..😊

      Delete
  2. Sedap...lagi2 musim panas ni

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (72) kisah aku (67) review (60) info (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)