RESEPI IKAN DORY MASAK SOS

by - March 20, 2017

Assalammualaikum Dunia... Dikeheningan malam tetiba salah seorang BFF MD telah menghantar pic masakan beliau iaitu Ikan Dory Masak Sos...Nampak sangat sedap Ikan Dory Masak Sos ni dan tanpa melengahkan masa MD terus mintak resepi dari beliau... hehehehe...




ikan dory masak sos, resepi menggunakan ikan dory, cara masak ikan dory
IKAN DORY MASAK SOS
Resepi Ikan Dory Masak Sos ni sangat mudah dimasak dan sesuai untuk ibu-ibu bekerjaya seperti beliau yang mengejar masa... Tak boleh duduk lelama kat dapur kang bala tentera mai menolong pulak...hahahahaa


BAHAN-BAHAN IKAN DORY MASAK SOS

1. Ikan dory
2. Tepung gandum
3. Serbuk kunyit
4. Garam
5. Halia
6. Sos Tiram
7. Sos cili
8. Sos Tomato
9. Gula
10. Serbuk perasa
11. Minyak

** sukatan agak-agak je..sesedap rasa...

CARA-CARA MEMASAK IKAN DORY MASAK SOS

1. Gaulkan ikan dory bersama garam, serbuk kunyit dan tepung gandum kemudian gorengkan terlebih dahulu...
2. Apabila ikan yang digoreng telah masak, angkat dan toskan...
3. Hiriskan bawang putih, bawang besar dan halia kemudian panaskan sedikit minyak... Apabila minyak telah panas tumiskan bahan-bahan yang telah dihiris sehingga naik bau...
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili secukupnya...
5. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi, kemudian masukkan garam, gula dan serbuk perasa...
6. Biarkan sehingga mendidih... Tutup api dan sedia untuk dihidang...
7. Siap...

SELAMAT MENCUBA ☺☺☺


Wassalam



You May Also Like

3 Luahan Hearty

  1. Ikan dory tak pernah masak lagi. Tapi boleh lah try weekend ni 😆

    ReplyDelete
  2. terima kasih share resipi sis! nanti elsa boleh belajar buat hehe :*

    http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/4-tips-elak-digelar-drama-queen.html

    ReplyDelete
  3. Tak pernah cuba ikan dory lagi :) first time dgr ni, boleh cuba. Terima kasih share resepi :)


    www.fatinamdzfr.blogspot.com

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (72) kisah aku (67) review (60) info (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)