RESEPI ROTI PURI MUDAH

by - February 03, 2017


Assalammualaikum Dunia... Sebelum ni hanya dengar je orang cakap pasal roti puri... Tak pernah makan pun... Haritu duk scroll FB ternampak sis Mazwani Mohamed share resepi roti puri... tengok bahan-bahan macam senang je so cuti hari wilayah rabu lepas MD pun try lah menguli resepi roti puri ni....

resepi roti puri mudah, cara buat roti puri, idea sarapan pagi dan minum petang
RESEPI ROTI PURI MUDAH

Hah, macam ni rupa kejadiannya... First time dalam family kitorang makan roti puri... rasanya not bad tambah-tambah bila cicah dengan kari ikan mak... perghhh mabelesss gitew.... #macamhoverplak... hehehehe...

BAHAN-BAHAN ROTI PURI

2 Cawan tepung gandum **
1 Sudu teh yis mauripan **
3 Sudu besar minyak masak **
1 Sudu teh gula **
1/2 Sudu teh garam **
3/4 Air panas

CARA-CARA MEMBUAT ROTI PURI

resepi roti puri mudah, cara buat roti puri, idea sarapan pagi dan minum petang

1. Campurkan kesemu bahan yang bertanda ** dan gaul rata ...(NO 1)
2. Masukkan air panas dan uli sehingga adunan tidak lekat ditangan... (NO 2 & 3)
3. Bulat-bulatkan kecil-kecil dan perap selama 15minit-30minit... (NO 4)
4. Setelah adunan kembang, lenyekkan dengan penggelek... (NO 5 & 6)
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan... (NO 7 & 8)
6. Angkat dan toskan...
7. Siap dan Sedia dihidang bersama kuah kari...

SELAMAT MENCUBA ☺☺☺

Wassalam

You May Also Like

7 Luahan Hearty

  1. yang penting senang dan mengenyangkan.. :)

    ...

    ReplyDelete
  2. Lama dah tak makan, dah ada resepi ini bolehlah try nanti..

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ini. :)

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ini. :)

    ReplyDelete
  5. Dah lama x makan puri, susah nak dapat. Mamak pun takde buat. Ok nt suruh mamaD buatkan.. Mudah je kan

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (74) kisah aku (69) review (62) info (59) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)