RESEPI PARU KORBAN GORENG BERLADO BY CHEF FAISOL AHMAD

by - September 27, 2016

RESEPI PARU KORBAN GORENG BERLADA BY CHEF FAISOL AHMAD


Assalammualaikum Dunia...

Masa hari raya aidiladha yang lepas, Atok, Ibu dengan Usu join korban so dapatlah paru dan bahagian daging masing-masing... Raya ke-2 tu Poksu jadi chef masak paru goreng berlada... rase dia memang terangkat r...... 

Parunye tak liat dan tak keras langsung... secukup rase hokay... Benarlah orang kate, lelaki ni payah nak masak tapi sekali dorang masak, rasenye lagi sedap dari masakan perempuan...... Lepas makan terus mintak resepi dekat Poksu... MD mintak izin dulu tau, cakap nak share resepi paru goreng berlada Poksu ni dekat blog... 

BAHAN-BAHAN PARU GORENG BERLADA

  • Paru seekor lembu
  • 1biji Bawang besar holland / 5 biji Bawang Merah Kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • Cili kering
  • Lada besar / cili padi - dihiris
  • Air asam
  • Belacan
  • Gula
  • Garam
  • Kunyit

CARA-CARA MEMASAK PARU GORENG BERLADA

1. Rebus paru sehingga empuk, hiris-hiriskan dahulu kemudian perapkan dengan kunyit, bawang putih dan garam yang telah ditumbuk semalaman...
2. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga masak...
3. Kisarkan bawang besar/ bawang merah, cili kering dan bawang putih...
4. Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan terbersin.. masukkan air asam, sedikit belacan, garam,gula, bawang hiris, cili hiris dan paru...
5. Kacau-kacaukan sehingga masak... Tutup api dan sedia untuk dihidang...
6. Sangat sedap dimakan dengan nasi panas..

SELAMAT MENCUBA :)

Wassalam

You May Also Like

4 Luahan Hearty

  1. Kalau tumis cili memang terbersin kan hihi...
    Makan tak bersin pulak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau tumis tak garing tak bersin gak..hehehe... mase makan dh tak bau sgt dah..hihi

      Delete
  2. Hari tu pun ada paru, Sha buat paru berlada gak. Tapi sedih sikit, tak cukup empuk. Syukurlah tak tercabut gigi makan :D

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (72) kisah aku (67) review (59) info (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)