13 TIPS PERKAHWINAN DARIPADA USTAZ AZHAR IDRUS

by - December 04, 2016

Tips Perkahwinan Daripada Ustaz Azhar Idrus

13 Tips Perkahwinan Daripada Ustaz Azhar Idrus, tips mencari jodoh, persediaan sebelum kahwin

Assalammualaikum Dunia... Tika dan waktu dok skrol wall FB, mata tertarik dengan status yang dikongsi oleh page ZONCINTA ni... Ingat tau, dalam menuju ke alam perkahwinan tak boleh nak maen semberono je... Kena follow tips perkahwinan ni...



13 TIPS PERKAHWINAN DARIPADA USTAZ AZHAR IDRUS


1. KETIKA MENCARI CALON

Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR

Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH

Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN

Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA

Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA

Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG

Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK

Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK 

Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM

Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11. KETIKA EKONOMI BERKEMBANG

Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI

Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI

Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.


Sumber dari http://zoncinta.com/13-tips-perkahwinan-daripada-ustaz-azhar-idrus/

Wassalam

You May Also Like

4 Luahan Hearty

  1. Tips yang menarik.. bagus dijadikan panduan..

    ReplyDelete
  2. dofollow blog ni..
    tips yang bagus untuk memastikan iklim rumahtangga kita sentiasa baik dan ceria...

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (71) kisah aku (67) review (58) info (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)