RESEPI MUDAH IKAN JENAHAK STIM ASAM BOI

by - October 07, 2016

RESEPI MUDAH IKAN JENAHAK MASAK STIM ASAM BOI

resepi mudah ikan jenahak stim asam boi, simple, siakap kukus,
Assalammualaikum Dunia... First time disuruh masak ikan jenahak, blurr tak tau masak apa yang sedap... Mak kate goreng berlada je tapi tu macam dah biasa sangat je kan... Masak kari, asam pedas etc pun dah selalu sangat makan... 

So hasil menggoogle tertarik dengan resepi ikan siakap stim asam boi.. cume yang ni MD tukarkan kepada ikan jenahak.. konon nk cipta kelainan sikitlah, padahal mood tak rajin nak menumis...hehehehe ...Maka hasilnya terjadilah resepi mudah ikan jenahak stim asam boi...    

BAHAN-BAHAN MEMASAK IKAN JENAHAK STIM ASAM BOI

  • 2 ekor ikan jenahak , bersihkan
  • 5 biji asam boi
  • 3 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2 biji bawang besar, hiris bulat
  • 20 biji cili padi merah
  • 2 inci halia, potong halus seperti batang mancis
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 1/2 cawan air
  • 2 biji tomato, hiris bulat
  • 4-5 tangkai daun sup dan daun bawang
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air Asam @ limau nipis

CARA-CARA MEMASAK IKAN JENAHAK STIM ASAM BOI

resepi mudah ikan jenahak stim asam boi, simple, siakap kukus,
  1. Cuci ikan dengan air asam @ limau nipis terlebih dahulu bagi menghilangkan bau...
  2. Letak ikan di atas loyang, atau dulang tahan panas...
  3. Tabur hirisan bawang putih, bawang besar, halia, cili padi dan asam boi...
  4. Tuang bancuhan air tepung jagung, garam, serbuk perasa dan perahan jus limau nipis @ air asam...
  5. Kukus sehingga masak lebih kurang 15-20minit...
  6. Selepas itu, buka kukusan dan tabur daun sup dan daun bawang bersama tomato... Sambung kukus selama 5 minit... Angkat dan hidangkan.,.
  7. SIAP..
SELAMAT MENCUBA... :)

Wassalam

You May Also Like

1 Luahan Hearty

  1. ok terus scroll ke bawah sebab x bleh tahan..ok x tgok gambo

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (56) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)