KESILAPAN KETIKA SOLAT JUMAAT YANG RAMAI LELAKI TIDAK SEDAR

KESILAPAN KETIKA SOLAT JUMAAT YANG RAMAI LELAKI TIDAK SEDAR

kesilapan ketika solat jumaat, adab-adab ketika solat,

Assalamualaikum Dunia... Dalam dunia ni tiada satu pun manusia yang sempurna dan tidak lari dari melakukan kesilapan... So sempena hari Jumaat yang mulia ni, MD ingin kongsikan beberapa kesilapan yang tidak disedari oleh kaum Adam ketika melakukan solat Jumaat... Info ni MD dapat dari group whatsapps yang dishare oleh kawan...


Berikut beberapa kesilapan ketika solat Jumaat yang telah disemak betul oleh Ustaz Noehas... semoga menjadi pengajaran untuk kita semua insan lemah.

1. Datang lewat ke masjid. Kata Rasulullah SAW: Pada hari Jumaat para malaikat duduk di pintu-pintu masjid, bersama mereka lembaran-lembaran catatan. Mereka mencatat (orang-orang yang datang shalat), apabila imam telah keluar (untuk memberi khutbah), maka lembaran-lembaran itu ditutup. (Hasan, Ahmad:21756)

2. Membaca al-Quran atau memasang rakaman bacaan al-Quran dengan kuat. Kata Nabi SAW: Ketahuilah sesungguhnya kalian semua bermunajat kepada Tuhan. Oleh itu, janganlah sebahagian kalian mengganggu sebahagian yang lainnya, dan janganlah sebahagian mengangkat suara atas yang lainnya dalam membaca al-Quran, atau baginda berkata di dalam solat. (Shahih, Abu Dawud:1332, disahihkah oleh Ibn Abdil Barr)

3. Tidak memenuhkan saf hadapan. Kata Nabi SAW: Jika kalian atau mereka mengetahui apa yang terdapat dihadapan saf paling hadapan, nescaya akan dilakukan undian. [bagi mendapatkan saf hadapan] (Shahih, Muslim:439)

4. Bermain tasbih, bersiwak dan lain-lain ketika mendengar khutbah. Barangsiapa memegang batu kerikil [ketika khutbah], maka dia telah berbuat hal yang sia-sia. (Shahih, Muslim:857)

5. Tidak melakukan solat tahiyatul masjid apabila tiba ketika imam berkhutbah. Kata Nabi SAW: Jika salah seorang daripada kalian tiba (di masjid) pada hari Jumaat dan imam sedang berkhutbah, maka solatlah dua rakaat dan ringkaskanlah solat tersebut. (Shahih, Muslim:875)

6. Masih melakukan urusan keduniaan apabila azan telah berkumandang. Firman Allah: Wahai orang-orang Yang beriman! apabila diserukan azan untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); Yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (Surah al-Jumuah:9)

7. Bercakap ketika khutbah. Rasulullah SAW berkata: Jika engkau berkata kepada teman engkau Diam pada hari Jumaat dan imam sedang berkhutbah, maka engkau telah membuat sesuatu yang sia-sia. (Shahih,al-Bukhari:934, Muslim:851)

8. Bersandar ke dinding dan tidak menghadap khatib. Kata Ibn Masud r.a: Jika Rasulullah SAW sudah berdiri tegak di atas mimbar, maka kami menghadapkan wajah kami ke arah beliau. (Hasan, at-Tirmizi:509)

Moga dengan perkongsian ini dapat membantu kaum Adam memperbaiki setiap kesilapan yang telah dilakukan dan tidak diulangi dimasa akan datang...

sumber : www.gengviral.com

Wassalam
KESILAPAN KETIKA SOLAT JUMAAT YANG RAMAI LELAKI TIDAK SEDAR KESILAPAN KETIKA SOLAT JUMAAT YANG RAMAI LELAKI TIDAK SEDAR Reviewed by MasturaDin on October 14, 2016 Rating: 5

3 comments:

 1. thanks for the tazkirah..

  ReplyDelete
 2. perkongsian yang baik...

  banyak kebaikan datang awal ke masjid...bukan kata masjid kalau nak pi interview pun kena datang awal...preparation awal

  ReplyDelete
 3. info yang bagus...tq sis ;)

  ReplyDelete

Powered by Blogger.