PERSEDIAAN MENGHADAPI RAMADHAN

PERSEDIAAN MENGHADAPI RAMADHAN


persediaan menghadapi ramadhan, perkara yang perlu dilakukan ketika ramadhan, doa bulan rejab

Assalammualaikum Dunia... Tahun ni terasa pantas sangat masa berlalu, sedar tak sedar lagi 2 hari nak masuk bulan Ramadhan kan...Bila Ramadhan bakal menjelma tiba, pelbagai persediaan perlu dilakukan agar Ramadhan kali lebih baik dari tahun-tahun lepas...


Antara Persediaan Menghadapi Ramadhan yang perlu dititik beratkan adalah :-


1. Berdoalah agar Allah SWT. memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sihat wal'afiat
Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksima dalam bulan ini, baik puasa, solat, tilawah, dan zikir.

2. Bersyukurlah dan memuji Allah atas kurnia Ramadhan yang kembali diberikan kepada kita
Di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah kepada seorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan. Maka, ketika Ramadhan telah tiba dan kita dalam keadaan sihat wal'afiat, kita harus bersyukur dengan memuji Allah sebagai bentuk syukur.
3. Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. 
Rasulullah SAW selalu memberikan khabar gembira kepada para sahabat setiap kali datang bulan Ramadhan.
4. Rancanglah agenda kegiatan untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin daripada bulan Ramadhan. 
Ramadhan sangat singkat. Justeru isilah setiap detiknya dengan amalan yang berharga, yang dapat membersihkan diri dan mendekatkan diri kepada Allah seperti tadarus Al-Quran, zikir, solat sunat, bersedeqah, menjamu orang berbuka puasa, solat terawih dan solat malam.
5. Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan
Barangsiapa jujur kepada Allah, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahnya melaksanakan aktiviti-aktiviti kebaikan.
6. Pelajarilah hukum-hukum semua amalan ibadah dalam bulan Ramadhan
Wajib bagi setiap mukmin beribadah dengan dilandasi ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar puasa kita benar dan diterima oleh Allah. 
7. Sambut Ramadhan dengan tekad meninggalkan dosa dan kebiasaan buruk
Bertaubatlah dengan bersungguh daripada segala dosa dan kesalahan. Ramadhan adalah bulan taubat.
8. Siapkan jiwa dan ruh kita dengan bacaan yang membantu proses tazkiyatun-nafs. 
Hadiri majlis ilmu yang membicarakan tentang keutamaan, hukum, dan hikmah puasa sehingga secara mental kita bersedia untuk melaksanakan ketaatan pada bulan Ramadhan.
9.  Hiasilah rumah dan diri. 
Marilah kita menghiasi rumah kita agar nampak kegembiraan kita menyambut Ramadhan seperti menggantung banner “Selamat Datang Ramadhan Al-Mubarak” dan lampu warna- warni. Hiasilah diri dengan pakaian yang baik dan wangian yang segar ketika beribadah kepada Allah  contohnya seperti ketika menunaikan solat terawih. Berbelanjalah sedikit untuk kegembiraan kita menjelang Ramadhan.
10.  Sambutlah Ramadan dengan membuka lembaran baru yang bersih.
  • Kepada Allah, dengan taubat nasuha
  • Kepada Rasulullah SAW, dengan melanjutkan risalah dakwahnya dan melaksanakan sunnah-sunnahnya.
  • Kepada orang tua, isteri-isteri, anak-anak, dan sahabat-sahabat serta kaum kerabat, dengan mengeratkan hubungan silaturrahim
  • Kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Sebab, manusia yang paling baik adalah paling bermanfaat bagi orang lain.

Dipetik dan diolah daripada KMIT
Mohamad Nor Sazelim Bin Mohamad
NYDP ISMA DHL
PERSEDIAAN MENGHADAPI RAMADHAN PERSEDIAAN MENGHADAPI RAMADHAN Reviewed by MasturaDin on June 03, 2016 Rating: 5

1 comment:

Powered by Blogger.