CARA MEMBUAT TART KUALI VIRAL

by - March 28, 2016

CARA MEMBUAT TART KUALI VIRAL

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

Assalammualaikum Dunia...

Bersiaran lagi kite hari ini dengan Resepi Tart Kuali yang sedang hangat diviralkan di setiap pelusuk group masakan di Facebook...hehehe

Tapi kan...kan.. hat yang dekat FB tu Tart Susu Kuali... hat MD ni namenye Tart Gardenia Delicia Milky Chocolate Spread.. haa panjang nau namenye..hikhik... Sebabnya kan inti tu MD gune jem yang segera Gardenia je.. senang bangat deh... hahaha

Rupanya step nak buat doh tart ni tersangat r mudah.. hanya 4 bahan saje... TAPI..harus diingat, apabila sudah menguli kulit tart ni, dohnye jangan dibiarkan kena angin.. nanti keras bile dimasak... tutup dengan bekas bertutup yer..  MD mase buat ni, tetibe Mak ajak pi karnival pulak.. so tutup pakai tudung saji... sekali mase dah masak doh jadi macam cookies... hahahaha

BAHAN-BAHAN DOH / CRUST TART KUALI

1. 2 cawan tepung gandum
2. 1/2 cawan butter / marjerin
3. Sedikit garam
4. 1 biji telur gred B

BAHAN TOPPING

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

Gardenia Delicia Milky Chocolate Spread

CARA-CARA MEMBUAT DOH / CRUST TART KUALI

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

1. Campurkan tepung, marjerin/ butter dan garam dalam mangkuk

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

2. Ramaskan sehingga berderai (macam dalam gambar)

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

3. Pecahkan telur, gaul-gaul dan uli sehingga menjadi doh (seperti pic di bawah)

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

4. Nampak tak doh dah cantek untuk di bentuk

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

5. Disebabkan kuali ni selalu goreng ikan, ayam so bagi mengelakkan rasenya melekat pada doh tart so lapiskan dengan aluminium foil

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

6. Lepas itu letakkan doh diatas kuali yang telah dilapis aluminium foil dan penyek-penyekkan dan rata-ratakan doh itu..pastikan doh tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis... Ambil garfu dan tekan-tekan tepi keliling.. 

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

7. Curahkan jem Gardenia Delicia Milky Chocolate Spread dan ratakannya
 resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

8. Tutupkan kulit tart dan hidupkan api.. guna api kecil sahaja... disebabkan ade lapisan aluminium foil so jangka masa kulit tart ni masak dalam 15-20minit sahaja.. (kalau lebih nanti hangit kat tengah)

resepi tart kuali, cara membuat crust tart, bahan-bahan, viral, dough, gardenia delicia milky chocolate spread

9. Dah siap masak... sejukkan, potong dan sedia untuk dihidang....


Selamat Mencuba.. :)
Wassalam

You May Also Like

4 Luahan Hearty

  1. macam best..boleh try lah hehehe

    ReplyDelete
  2. Ini makan satu slice pun dah kenyang Mas:)
    Kakak tak pernah buat tart yg size besar ini lagi tau..

    ReplyDelete
  3. pulaakkkk daahhh...! guna kuali pun bolehhh... hehehehehee.. nanti boleh try sebab nampak mudah je kan.. :)

    ReplyDelete
  4. macam sedap je tart tu kak mas...nk try buat lahh..

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (56) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)