RESEPI KUIH LAPIS ROTI GARDENIA

by - February 23, 2016

RESEPI KUIH LAPIS ROTI GARDENIA

resepi kuih lapis roti gardenia, bahan-bahan, cara-cara, kukus

Assalammualaikum Dunia...
Aktiviti hujung minggu.. hehehe.. Mencuba sesuatu yang baru... Nak keluar malas so kite ke dapur je lah yer anak-anak.. (ade anak ke?)..hahahaha...


Resepi ni macam biasa ambil dari group masakan FB... tengok roti pun ade tak terusik and bahan-bahannya semua mudah belako so ahkak try jelah... komen Mak dan Atok, keras sikit kuihnye...adududu.. punca keras sebab MD gune susu cair, santan takdok.. Mak kate kalau gune susu cair kena lebihkan air.. Wallahualam...

Yang MD share ni resepi asal dari tuannye yer.. :)

BAHAN-BAHAN KUIH LAPIS ROTI GARDENIA

5 Keping roti gardenia
1/2 Cawan air
1/2 Cawan gula
1 Cawan tepung beras
1 Kotak santan Kara 200ml


CARA-CARA MEMBUAT KUIH LAPIS ROTI GARDENIA

1. Kisarkan kesemua bahan sehingga sebati...
2. Bahagi dua dan letakkan pewarna yang digemari...
3. Kukuskan setiap lapisan 5minit, lapisan terakhir kukus sehingga 20minit... (Kukus perlu dipanaskan terlebih dahulu)...
4. Sejukkan baru potong dan sedia dihidang.. :)

SELAMAT MENCUBA!!!

Wassalam

You May Also Like

4 Luahan Hearty

  1. Mudah, cantik, sedap dan yg pasti tak membazir bila ada lebihan roti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kakzakie..selalu sampai berkulat roti tak tau nak buat ape..hehehe

      Delete
  2. macam senang je mas, kena habiskan lapisan demi lapisan tu agak mencabar sikit lah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je kak Ana.. kalau ikut resepi ni dalam 4 lapisan je dapat..so tak amek mase lame sangat..hehehe

      Delete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (56) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)