RESEPI KEK LAVA KUKUS

by - January 18, 2016

RESEPI KEK LAVA KUKUS

resepi kek lava kukus, kek lava mudah, bahan-bahan, cara penyediaan

Assalammualaikum Dunia...

Hajat untuk membuat kek lava akhirnya terlaksana jugak... Alhamdulillah.. :) (**muke puas)... hahahaha..

Kalau bakar gune oven memang awal-awal lagi MD surrender.. serius tak pernah menjadi...hihihi.. so memandangkan resepi yang MD dapat dari group masakan dekat FB ni menggunakan kukus, maka dengan terujanya MD pergi cari bekas ramekins ni.. Seronok bangat rase bile nampak bekas ni dekat Aeon Quill City Mall.. terus grab je tanpa memikir panjang..sekali balik tunjuk dekat bff, dia kate dia beli RM3.00++/pcs je .. yang MD beli ni after less RM4.80/pcs... sabau je lah hati... sob sob...

Ok, taknak celoteh dah, jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan untuk buat kek lava ni.. :)

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum **
1/2 sudu teh soda bikarbonat **
1/2 sudu teh baking powder **
30 gram serbuk koko
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak
2 biji telur
5 ramekins


Cara-cara Penyediaan

resepi kek lava kukus, kek lava mudah, bahan-bahan, cara penyediaan
1. Mula-mula ayakkan bahan bertanda **... (No 2 - bahan yang telah diayak)
2. Masakkan koko, susu cair, susu pekat, gula dan minyak hingga gula cair dan biarkan suam.. (No 3)
3. Pecahkan telur dan pukul sehingga kembang..
4. Kemudian masukkan bahan yang telah diayak dan gaul sebati...
5. Sapukan butter pada ramekins dan sudukan ke dalam ramekins  (No 4)
6. Kukuskan kek selama 8-10 minit supaya didalamnya kekal cair seperti lava.. (No 5)
7. Biarkan sejuk baru keluarkan dari ramekins.. (No 6)
8. Sedia untuk dimakan.. (No 7)
*** Sebelum itu didihkan dulu air untuk mengukus..

Nota : Jangan masak terlalu lama coz nanti lava menjadi keras.. :)

Selamat Mencuba.. :)

Sumber : Group Masakan FB.. 


Wassalam

You May Also Like

6 Luahan Hearty

  1. Hari itu anak kakak ada juga buat Mas
    Dia buat dia makan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..same r dengan sy kak..sendiri buat sendiri makan..hahahaha

      Delete
  2. wow...lpas ni tak payah beli kat kfc lagi

    ReplyDelete
  3. Sha suka gila makan kek coklat. Hari tu beli yang dominos punya, peh. Sedap gila dengan coklat melimpah ruah meletop. Hehe. Rupanya sonang je buat. Pinjam resepi Kak Mas ye :)

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (56) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)