PERBEZAAN BAHAN MEMBUAT KEK COKLAT MOIST MENGGUNAKAN KUKUS VS RICE COOKER

by - January 27, 2016

PERBEZAAN BAHAN MEMBUAT KEK COKLAT MOIST MENGGUNAKAN KUKUS VS RICE COOKER

Kek coklat moist kukus, kek coklat moist rice cooker, perbezaan, kesilapan, bahan-bahan, resepi

Assalammualaikum Dunia...
Malam tadi tetibe tekak teringin sangat nak makan kek coklat.. so, demi memenuhi keinginan tekak dalam pukul 11.00 malam gitu, MD dengan gigihnya ke dapur bancuh bahan-bahan buat kek...

Sebenarnya bahan-bahan yang MD bancuh ni, masaknya gune pengukus tapi disebabkan tak berape rajin nak keluarkan kukus dimalam bute so MD amek keputusan try gune rice cooker... Dan hasilnya.... masak tu masak lah tapi bile makan bak kate orang jawe "keseret"... kek tak lembap.. bahagian bawah jadi kering.. pastu struktur kek tu dah macam kek sarang semut.. hahahaha... 

Makanye dengan pengetahuan yang cetek pagi ni, MD pun men'google' resepi kek coklat moist menggunakan kukus dan resepi kek coklat moist menggunakan rice cooker.. Nah, memang ade perbezaan nye...

Bahan-bahan Kek Coklat Moist Kukus

1 cawan serbuk koko (apa2 jenama, lagi mahal lagi sedap)
1 cawan minyak (minyak jagung/minyak masak/minyak matahari)
**1 cawan susu cair

1 cawan gula
**1/2 cawan susu pekat
**3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila (atau 1 penutup)
1 1/2 cawan tepung gandum ( kalau boleh guna lah tepung tanpa peluntur tu)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


Bahan-bahan Kek Coklat Moist Rice Cooker

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
**1/2 sudu kecil kulit kayu manis
1/4 sudu kecil baking powder
90ml minyak
1/2 sudu kecil esen vanila
**1 sudu besar cuka
**1 cawan air

Kalau korang perasan kan, beza nya dekat bahan-bahan yang bertanda **... maybe sebab tulah kek coklat moist MD tak berapa moist.. bukan tak berape moist tapi memang tak moist langsung!!..kalau biarkan sikit lagi memang mantul kek tu jadinya...hahahaha..

Based on teori asasi MD kan, maybe sebab rice cooker kan menyerap air that why lah kena tambah secawan air dalam resepi if nak masak guna rice cooker supaya kek jadi lembut..sama macam masak nasikan..am I right?.. hihihi... tapi tujuan kulit kayu manis dengan cuka digunakan, tu MD pun tak tau kenape.. Korang kalau tau boleh lah sharekan pendapat kat komen ey... tenkiu :)

Sumber :-

>> RESEPI KEK COKLAT MOIST KUKUS

>> RESEPI KEK COKLAT MOIST RICE COOKER


Wassalam

You May Also Like

5 Luahan Hearty

  1. bila baca ni, terasa nak makan kek coklat T___T kek moist kukus tu memang kena letak secawan minyak ea? T_T banyaknya minyakkk

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  2. Tak pernah buat kek moist choc. Tapi bagi ida, kukus lagi best. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pun lebih suka kukus sbb kek akan jadi lembap sikit.. makan pun moist je rase... :)

      Delete
  3. Klau xletak serbuk kyu mnis n cuka, jd cmne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut yang saya pernah buat kek tu bile masak jadi kering dan keras... tapi tak taulah sebab tak buh serbuk kayu manis & cuka @ ada sebab lain.. :)

      Delete

Categories

giveaway (74) resepi (74) kisah aku (69) review (62) info (59) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)