RESEPI ROTI BEREMPAH

by - February 05, 2016

RESEPI ROTI BEREMPAH

resepi roti berempah, cara-cara, bahan-bahan, roti gardenia

Assalammualaikum Dunia...
Sempena birthday satu-satunya Abang Ipar MD pada tanggal 01 Februari 2016 yang lepas, bersamaan tak tau nak buat dan bagi ape kat dia so MD decided untuk goreng roti berempah ni... resepi macam biasalah ambil dekat group masakan FB..hehehe

BAHAN-BAHAN ROTI BEREMPAH


Roti (Anggaran 10keping)
Segenggam ikan bilis
5 ulas bawang putih
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar serbuk kari
Garam secukup rasa
2 biji telur + 1 sudu besar air
Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA MEMBUAT ROTI BEREMPAH

1. Gunting-gunting roti menjadi huruf-huruf atau apa saje bentuk.. (kalau nak biar 4 segi tu je pun boleh)..
2. Kisarkan bawang putih, tepung jagung, tepung beras,serbuk kari, garam, telur dan air...Curah dalam mangkuk, gaul-gaulkan...
3. Panaskan minyak, celup roti tadi didalam rempah yang siap dikisar dan goreng kan sehingga keperangan..
4. Angkat dan toskan...
5. Sedia untuk dihidang...

SELAMAT MENCUBA... :)

Wassalam

You May Also Like

8 Luahan Hearty

  1. Alhamdulillah... senang, simple dan sedap kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan panas-panas lagi sedap kak Zie.. :)

      Delete
  2. comelnya siap bentuk huruf2... hehehehee.. :)
    sos cecah ke.. dip dip ke takde resepi nya sekali ke..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah sos kak Ain..sedap dah makan gitu je..tapi kalau nak cicah try cicah dengan mayonis @ sos..hehehe

      Delete
  3. rajin mas sekarang ni, siap berhuruf2 tuu kreatif :)

    ReplyDelete
  4. boleh tahan kreatif jugak buat huruf..

    ReplyDelete
  5. menarik nya mas alphabet bagai..boleh masuk list tuk bento ank2 kak umul ni..hehehe

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)