PENGALAMAN PERTAMA MERASAI KENIKMATAN BIBIMBAP

by - January 08, 2016

PENGALAMAN PERTAMA MERASAI KENIKMATAN BIBIMBAP

Assalammualaikum Dunia....
Bibimbap! Apa sebenarnya rase bibimbap ni ek?.. biase MD tengok rancangan Running Man depa ade lah makan benda ni, tengok macam sedap jekan.. Sampai telan-telan ayaq liuq sendiri tengok depa ni makan..haahaha...

Nak dijadikan cerita, mase cuti sambutan Maulidur Rasul yang lepas, Usu ajak teman Atok window shopping dekat Mitsui Outlet, Sepang.. So mase lunch tu, salah satu food court ade sediakan makanan Korea.. Hah apelagi, ala-ala teruje lah kan... Pastu cakap dekat Aniq lebih kurang gini dialognye :-

MD : Aniq, Ude teringinlah nak makan bibimbap tu... tapi kalau tak ok Aniq nak makan tak?..hehehe 
Usu : Orderlah.. kalau tak boleh makan nanti Usu makan...

bibimbap, resepi, forever aloe vera gel,  kelebihan, jab chae, pengalaman pertama
BIBIMBAP-BEEF
bibimbap, resepi, forever aloe vera gel,  kelebihan, jab chae, pengalaman pertama
JAB CHAE - BEEF
So, dipendekkan cerita MD pun orderlah Bibimbap Beef dan Usu pulak order Jab Chae - Beef... Tinggg!!!... Menu dah siap, MD pun agak-agak hover pergi amek.. Mase mule-mule amek tu dah terbau something... bau ape ni?... Ok, kite control dulu.. jangan nampak sangat muke pelik tu... hahahahaha..

Mase nak makan pulak, tetibe rase macam dalam perut ni menggelodak, tekak rase kembang kuncup kembang kuncup, kepala rase berpinar pinar... haishh dah kenapa pulak ni?.. Jangan dilayan minda tu.. amek sudu garfu meh kite jamah sikit.. ALLAHURABBI... Rasenya ok je tapi tekak anak jawa ni tak boleh terima pulak..hahaha... Usu kate maybe bau seaweed tu yang MD tak leh terime..cucu Atok kan..hihihi... gedix sungguh na tekak ni.. huhhuuhu..

Mule-mule kemaen lagi cover, taknak nampak kan sangat tekak tak boleh terima..

Usu : Boleh makan tak?
MD : Boleh... boleh...(angguk-angguk kepala sambil hover gelak)...
Usu : Tak boleh makan meh tukar dengan Usu...
MD : Boleh..boleh.. (aksi yang same angguk-angguk kepala sambil tergelak-gelak)..
Usu : Tak boleh makan meh tukar dengan Usu.. (ulang soalan yang same)
MD : Takpe ke?.. hahahahaha...

Akhirnya, bibimbap bertukar tangan..hihihi...kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengahari... hahaha..

Rentetan daripada makan dan bau bibimbap, perut semakin bergelojak, rase mual, loye, nak muntah, sakit kepala semua ade... MD sendiri pun musykil takkan teruk gitu sekali kan... yang bertambah musykil tu bile terbau makanan yang berminyak automatik perut rase berpintal-pintal, tekak rase nak muntah, dan satu badan jadi sakit-sakit... huhuhu.. Macam-macam dah makan antaranya minyak zaiton, madu, kismis nak hilangkan sakit dan loye tapi tak berkesan gak.. Minyak angin segala jenis dah sapu tapi elok sekejap je.. pastu sakit balik.. sob sob... Mulalah Mak membuat spekulasinya, "Maybe mase ko nak makan tu ade "something" yang ikut.. Ustaz kate, "benda" tu suka tempat-tempat gitu..." hehehehe

Tiga hari menanggung sakit, mak pun sampai suruh pergi klinik.. dia cakap " dah macam ayam berak kapur je aku tengok ko"... hahahahaha.. MD berkeras taknak sebab mase tu dah order Forever Aloe Vera Gel dari Mommy Irra... Alhamdulillah, bertemu dengan penawar, badan serasi dengan Aloe Vera Gel ni... kini mual-mual, dan sakit kepala tiada lagi... (iklan sangat u alls).. hehehehe.. 

Antara kelebihan Aloe Vera Gel :-

1. Mengawal gastrik  
2. Menghalang penyakit ulser dan penyakit sistem penghadaman
3. Memberi kesimbangan asid/alkali dalam badan  
4. Sebagai pelincir untuk sistem perkumuhan yang lebih baik 

Lepas ni tak terasa dah nak try bibimbap tu..hehehe.. nak menanggung sakit tu yang tak tahan.. amek mase lame nak pulih membuat diri ini serik seketika...huhuhu



Wassalam

You May Also Like

5 Luahan Hearty

  1. Abam kie x biasa mkn menu Korea ni. Biasa mkn makanan Melayu n Western je.

    ReplyDelete
  2. Tak tau nak gelak ke apa..sampai macam tu sekali penangannya ye...SA pun x leh makan makanan Korea...x diterima tekak anak kampung ni

    ReplyDelete
  3. hahahahaa..!! tergelak kak ain baca ni..
    bab dialog tu paling best.. last2 "takpe ke..?" hahahahahaaa.. :p

    tapi tak pe lah, sekurang-kurangnya MD dah pernah rasa kan.. lepas dah mengidam tu.. :)

    ReplyDelete
  4. samalah agaknya mas kalau kak ana pun, haha , tekak orang kampung kan :)

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (72) kisah aku (67) review (59) info (57) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)