RESEPI CHUROSS TANPA TELUR BERSAMA SOS COKLAT

by - November 27, 2015

RESEPI CHUROSS TANPA TELUR

resepi chuross tanpa telur, sos coklat, cara-cara , bahan-bahan, chuross

Assalammualaikum Dunia....

Sekarang ni tengah musim orang berlumba-lumba buat chuross untuk santapan pagi atau minum petang... Macam biasalah kan, kite pun nak try jugek..hihihi..

BAHAN-BAHAN CHUROSS   

1 cawan air
1 sudu makan gula
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter

CARA-CARA MEMBUAT CHUROSS

1. Masukkan air, garam, gula dan butter dalam periuk... Masakkan sehingga mendidih...
2. Kecilkan api dan masukkan tepung gandum... Kacau cepat-cepat dan tutup api...
3. Masukkan adunan dalam plastik... (Disebabkan takde acuan khas, so kite gune je plastik putih isi kuih tu... masukkan dalam tu pastu gunting bucu hujung... bile lame-lame macam dah agak penat piping, kite leper-leperkan pastu potong-potong je gune pisau potong kentang).. (macam pic kat bawah ni)..dah jadi rupe french fries je.. hehehehe


4. Panaskan minyak.. Kekuatan api sederhana untuk dapatkan luar yang rangup dalam yang lembut... Bila minyak sudah panas, terus pipe keluar adunan tadi dalam minyak panas.. Goreng sampai kuning keemasan.. Jangan lame sangat, nanti dalam Chuross tu jadi keras macam maruku...
5. ANGKAT dan SIAP!! :)

BAHAN-BAHAN SOS COKLAT

1. Coklat Chip secukupnya (tu je yang ade dekat rumah)
2. Susu Pekat secukupnya
3. Air Panas
4. Butter

CARA-CARA MEMBUAT SOS COKLAT

1. Cairkan coklat chip.. gune teknik double boiler, api kecil saje..
2. Masukkan susu pekat, air panas, dan butter... Kacau sehingga sebati..
3. Tutup api dan boleh dihidang... :)

SELAMAT MENCUBA :)

Wassalam



You May Also Like

5 Luahan Hearty

  1. femes makanan simple ni...pernah juga rasa chorus ni...sedap sgt... Jemput tuan blog untuk memeriahkan suasana giveaway MYiDEAKiNi yang sedang berlangsung....

    http://www.myideakini.com/2015/11/myideakinicom-random-rm200-bloglist.html

    ReplyDelete
  2. banayk yang cerita pasal churros ni...tak tahu pun apa....sekarang dah tahu....nak cuba juga nanti...

    ReplyDelete
  3. rasa apa sebenarnya churros ni

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (74) kisah aku (69) review (62) info (59) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)