CARA MELAWAN IBLIS YANG MENGANGGU KETIKA SOLAT

by - November 17, 2015

CARA MELAWAN IBLIS YANG MENGANGGU KETIKA SOLAT

cara melawan iblis yang mengganggu ketika solat, iblis khanzab, khusyuk solat
google

Assalammualaikum Dunia....

Pernah tak korang semua alami masalah ni...Time kita tak solat, takde pulak pikir pasal apa-apa..
Tapi time baca Al-Fatihah, baca Surah, senang kata masa start saje solat, time itu jugak la mula teringat baju dekat ampaian tak berangkat, kerja ni tak siap, kerja tu tak buat lagi, kereta dah nak mati roadtax dan macam-macam lagi benda merepek-merepek yang masuk dalam fikiran....

Yang paling best sekali bile abes saje bagi salam, automatik semua benda tu hilang dari fikiran..hahaha..sabau jelah mak noks... Biasanyalah apa yang jadi pada kite kan, bila dah khayal ingat benda tak berpekdah ni semua, mulalah terlupa dah solat rakaat ke berapa, tadi tahiyyat awal tak?..adeh paroh paroh..hahahaha.. 

Ada tu, kita rasa mcm kentut, tapi betul ke kentut? Kalau kentut, batal wudhu.. Batal lah solatkan.. Ishhh.. Camne nak buat ni? Camne la nak bagi khusyuk solat ni?

So, ada terbace info ni dekat whatssapp... Ustaz (nama tak dinyatakan pulak) ni bagitau, bila kita solat, akan hadir Iblis bernama Khanzab.. Dia ni kerjanya memang mengacau orang solat.. Kita akan teringat benda-benda tak penting, lepastu terlupa rakaat, malah kadang-kadang dia timbulkan keraguan kita kentut ke tak.. macam kentut, macam tak..dah jadi was-was solat kite tu kan...


Nabi SAW ada berpesan yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad pasal benda ni.. Kalau kentut, pastikan telinga kita dengar bunyi dan ada bau.. Kalau takde, tu si Khanzab punye kerja.. Kalau teringat benda-benda kat luar solat, itupun kerja si Khanzab jugak.. Jahat kan dia ni? Samseng sungguh! Memang dia nak lalaikan kita.. Nak kita tak khusyuk dalam solat.. Bila kita berkhayal teringat benda-benda ni, tapi mulut kumat kamit baca bacaan dalam solat, si Khanzab ni berdekah-dekah ketawakan kita.. SABAU JE LAH...


Cara nak lawan si Khanzab ni

[1] Baca Ta'awuz (a'uzubiLLaHiminassyaitonnirrojim) sebelum solat lepastu ludah ke kiri 3kali (syarat meludah je okay.. Bukan ludah dengan kahak-kahak sekali keluar)
[2] Baca Ayatul Kursi 1kali
[3] Baca Surah an-Nas 1kali


Lepastu boleh niat dan teruskan solat.. Cuba fahami maksud ayat-ayat bacaan solat tu.. Sebab tu kita perlu belajar apa tafsiran al-Fatihah, surah-surah yang kita baca, bacaan waktu ruku', i'tidal, sujud dan lain-lain.. Jadi sambil kita baca, kita faham.. Bukan hafal dan baca tegak je.. makin senang ler si Khanzab ni nak mengacau.. Ok, pasni cuba taktik ni yer.. Tengok siapa menang, kita atau syaitan?
In shaa Allah


#semogakitaistiqamah
#sumbergroupwhatsappanakcucuhjasnan

Wassalam

You May Also Like

2 Luahan Hearty

  1. oh mcm tu yer..pasni boleh buat la..mmg slal gitu..susah nak khusyuk.. rupanya pekerjaan si syaiton nirojim ni!

    ReplyDelete

Categories

giveaway (74) resepi (70) kisah aku (67) info (57) review (56) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)