RESEPI RINGKAS MEMIKAT HATI KELUARGA : ROTI GULUNG FISH CAKE

by - September 22, 2015

Assalammualaikum Dunia... Biasanya hujung minggu, duduk dekat rumah takde buat apa, mulalah otak ligat memikir nak buat juadah apa untuk sarapan pagi atau minum petang keluarga... So bile tengok dalam peti ais mak ade beli fish cake, atas meja pulak ayah ade bawak balik roti, telur pun ade maka terjadilah menu ringkas dan mudah ini; roti gulung fish cake...hehehe..Sebenarnya resepi roti gulung fish cake ni kite dapat daripada group resepi ringkas kat FB nun.. benda mudah kan so memang suke lah nak mencubenye..hihi.. ok jom tengok bahan-bahannya...


cara memikat perut keluarga, resepi roti gulung fish cake , kek ikan

BAHAN-BAHAN ROTI GULUNG FISH CAKE

Sebungkus roti
Sebungkus fish cake
Telur secukupnya (anggaran dalam 2,3 biji)
Serbuk roti (tak guna sebab takde dekat rumah)
Minyak untuk menggoreng
Garam secukupnya

CARA-CARA MEMBUAT ROTI GULUNG FISH CAKE

1. Sebatang fish cake dipotong empat... potong sampai habis...
2. Letakkan fish cake diatas roti.. ketika menggulung roti tekan-tekan kan sekali roti.. tujuannya nanti bile goreng roti tu tak serap minyak... sapukan hujung roti dengan telur untuk lekatkannya.. buat sehingga habis..
3.  Tambahkan sedikit garam pada telur dan dikacau sehingga rata...
4. Panaskan minyak dan golekkan roti dalam telur (jika ada serbuk roti boleh golekkan dengan serbuk roti) dan gorengkan sehingga kuning keemasan..
5. Siap dan boleh dihidang..

SELAMAT MENJAMU SELERA :)

Wassalam

You May Also Like

13 Luahan Hearty

  1. Replies
    1. sedap.. Nani cube lah.. hehehe

      Delete
  2. Kakak tak pernah buat dgn fish-cake
    Biasa dgn hotdog. Bolehlah kakak cuba juga senang nak bagi anak bawa bekal sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...betul tu kak..biasa tgk org buat ngn hotdog...tp guna fish cake ni mcm mnarik jugak ni...hihiih

      Delete
    2. memang senang pun..rase pn sedap..hehe

      Delete
  3. ok gak mas, tukar pula kan dari sosej kita guna fishcake lak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyik sosej je.. jemu dah.. hehehe

      Delete
  4. Salam singgah sini petang2.....sedapnya roti gulung fish cake....nak try buat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..try r.. mudah je ni.. :)

      Delete
  5. first time tengok orang guna fish cake.. ehehe sbenarnya apa pun xpa kan..
    kalo CT tak suka guna serbuk roti.. suka lumur ngan telur lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite pn baru dapat drpd group resepi..sblm ni tak terfikir pn boleh letak fish cake..

      Delete
  6. yang nie menarik... 1st time jumpa nie buat guna fish cake.. kreatif, ehhehee...

    ReplyDelete
  7. kite pun first time cube mase ni.. dapat drpd group resepi kat FB..Hihi

    ReplyDelete

Categories

resepi (75) giveaway (74) kisah aku (71) review (65) info (62) POWERGOLD (28) nephew (15) tips (11)